Onze dieren

Kudde met geit

De kudde bestaat uit Schoonebeker heideschapen, aangevuld met Nederlandse landgeiten.De schoonebeker is het grootste heideschaap van nederland. Alle kleuren en aftekeningen zijn mogelijk. Dit ras stelt weinig eisen aan haar leefomgeving, is bijzonder sterk en staat dicht bij de natuur. Geboortes verlopen doorgaans probleemloos en het zijn goede moeders.

De Nederlandse landgeit is een stevige middelgrote, langharige geit met horens. Het ras is goed bestand tegen ons klimaat. In Nederland was dit type geit eeuwenlang een vertrouwd beeld in een schaapskudde. Voor het tegengaan van ongewenste boomopslag, als ondersteuning van het graaswerk van schapen, verrichten ze goed werk.

Werkhonden
Op dit moment hebben wij vijf werkhonden:
Een border collie, drie working kelpies en een Duitse herder in opleiding van 8 maanden.
Drie rassen met elk hun eigen taak en mogelijkheden.

De border collie is als schapenhond algemeen bekend maar de working kelpies zijn dat zeker niet. De kelpies werken hard en zijn onvermoeibaar, de intelligentie straalt er vanaf als je ze bezig ziet. Het werken met schapen is een aangeboren talent. Ze zijn altijd alert en oplettend. Het zijn workaholics. Een extreem actief ras.

Kelpie

Grenslopen is over het algemeen niet echt datgene waar de Border Collies en Kelpies in uit blinken. Hun prioriteit ligt bij het verplaatsen en terughalen van de schapen. Voor het grenslopen wordt de Duitse herder ingezet. De hond loopt op de door de herder aangegeven grenzen heen en weer om te voorkomen dat de schapen daar over heen gaan. Tijdens het verplaatsen loopt de herdershond aan de zijkant van de kudde om te voorkomen dat schapen onbedoeld een tuin of weiland ingaan.

Calle voor infobord